Piparithan ovat erittäin tavallisia melkeinpä jokaisessa talossa näin joulun alla. Pipareista ja varsinkin taikinasta keskii kaiken näiköisiä uusia reseptejä ja ideoita. On juustohyrriä, jäätelöitä jne. Tässä olisi myös yksi ihana respeti, ja vielä helppokin. Ei tämä välttämättä uusi ole, mutta hyvä se on :) Voit aloittaa ihan alusta tekemällä kaiken itse, tai sitten voit ostaa pakaste altaasta valmiit pulla- ja piparkakkutaikinat.

 

Tarviset:

pakaste pullataikina

pakaste piparkakkutaikina

      TAI

pakaste piparkakkutaikina

Pullataikina:

5dl maitoa

50g hiivaa

1dl sokeria tai vaaleaa siirappia

1tl suolaa

1-2tl jauhettua kardemummaa

n. 14dl vehnäjauhoja

150g huoneenlämpöistä margariinia tai 1,5dl juoksevaa margariinia

Täyte:

150g margariinia

1,5dl sokeria

4rkl kanelia

 

Tee näin:

Jos teet alusta alkaen itse:

Pullataikina:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota  hiiva pieneen määrään maitoa ennenkö lisäät kaiken maidon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa vähäsen ja lisää margariini.

Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen nousta peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa n. 30 min. Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti. Jaa taikina kahteen osaan. Laita toinen osa kulhoon ja jätä toinen pöydälle. Kauli pöydälle jätetystä taikinapallosta tasainen "levy". Muista jauhot, ettei taikina vain jää kiinni!

 

Kun olet kaulinut pullataikinan

kauli sitten piparkakku taikina pullataikinan viereen, yhtä isoksi kuin pullataikina. Varo ettei piparkakkutaikina tartu pöytää! Nosta sitten piparkakkutaikina pullataikinan päälle ja rullaa rullaksi. Leikkaa sitten päädystä alkaen "kiekkoja". Laita "kiekot" leivinpaperilla vuoratun pellin päälle leikkuupinta ylöspäin. Voitele piparipullat kanamunalla tai maidolla. Anna paistua uunissa 5-10 min 200-asteessa.