Kun joulu tulee, tulee myös aika pipareiden. Lapset pääsevät touhuamaan omanlaisensa piparimaailman ja aikuiset voivat "askarella" omansa. Piparit tuovat ihanan joulutunnelman glögin kanssa nautittuna. Se tuoksu joka kiertää talon kun piparit otetaan uunista ja lasten naurun, kaikki iloiset positiiviset ajatukset, mausteiden tuoksu, radiossa pauhaavat joululaulut. Kaikki tämä tuo joulua vain lähemmäksi. Siitä kannattaa nauttia täysin siemauksin nyt, koska joulu on vain kerran vuodessa!

Tässä on piparkakkutaikina jonka olen oppinut mummiltani. Olemme leiponeet näitä pipareita monen monta vuotta, pitäneet piparitalkoot vuosi toisensa jälkeen. Mummi taisi löytää tämän reseptin jostain lehdestä ja käyttänyt sitä siitä asti.

 

Tarvitset:

125g margariinia

1,5 dl sokeria

1 dl siirappia

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

0,5 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

1 kananmuna

4 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

 

Tee näin:

Hiero huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää siirappi, mausteet ja kananmuna. (Jos sinulla on kokonaisia neilikoita jauha ne. voit käyttää apunasi mortelia tai valkosipuli-tekniikkaa, eli neilikat leikkuulaudalle ja veitsen sivulla murskaamaan.) Yhdistä sitten jauhot ja kohotusaine. Sekoita kunnolla ja yhdistä sitten taikinaan vähän kerrallaan. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei pipareista tule liian rapeita. 

Voit kaaviloida taikinan heti, tai jättää maustumaan yön yli. Itse olen aina jättänyt yön yli maustumaan, joenkin parempaa kun taikina on kylmää.

Ota sitten taikina. Jaa kahteen osaan, ja pyörittele toinen palloksi. Jauhoita alusta ja kauli taikina levyksi. Älä kauli liian ohueksi, mutta vältä paksua levyä. Noin 5 mm. Ota sitten muotit ja tee omanlaisiasi pipareita. Tee samoin kunnes taikina on loppu, ja aloita alusta toisella puolella.     

                                                                                                       

Lado pipareita leivinpaperilla vuoratulle pellille, ja anna paistua n. 5-7min (pidempään jos on tarvis) 175 asteisessa uunissa. Jäähdytä piparit toisella alustalla ja säilytä tiiviskantisessa purkissa.